Racingsegel Genua Titanium

Sydney 43 ELEKTRA på kryss med Black Titanium stor och fock.

UK Sailmakers banade vägen för kraftorienterade segel för ca 30 år sedan. I kraftorienterade segel flyttas den aerodynamiska kraften från segelduken och sömmarna till knippen av höghållfasta fibrer som löper obrutna från horn till horn på seglet.

Titaniumsegel är konstruerade med ett nätverk av kolfibertrådar som löper obrutna mellan seglets tre hörn. Trådarna är sedan laminerade mellan två lager av 3-dimensionellt formade filmlager. Vid tillverkningen av Titaniumsegel läggs kolfibern på torrt, utan lim för att minimera vikt och förhindra att trådarna blir sköra.

Genom att inte belägga fibrerna med lim blir seglet mjukare och mer hållbart (upp till 15-30%), vilket gör besättningens jobb lättare och båtägaren slipper byta ut trasiga och urblåsta segel lika ofta.

UK+Sailmakers+Titanium.jpg

Extra Hållbarhet Med Lite Skin eller Taft

För att skydda dagens segel, förlänga och bibehålla dess prestanda, kan UK Sailmakers förse alla våra X-Drive racingsegel med en tunn och lätt polyestertaft på seglets ena eller båda sidor. Taften skyddar seglet mot slitage, minskar veckbildning och förhindrar skador på de yttre filmlagren. Den finvävda taften gör inte seglet starkare men ökar seglets livslängd betydligt. Vi kan även erbjuda alternativ med taft bara på de mest utsatta delarna på seglet, t.ex akterliket som på bilden nedan.

Ovan ses en Mills 41 med en Titanium fock med Lite Skin taft. Den mattgrå Lite Skin finishen syns tydligt jämfört med de två andra båtarnas segel med enbart svart film.

Ovan ses en Mills 41 med en Titanium fock med Lite Skin taft. Den mattgrå Lite Skin finishen syns tydligt jämfört med de två andra båtarnas segel med enbart svart film.

Close up photo of light-weight 5x5 Lite Skin.

Close up photo of light-weight 5x5 Lite Skin.

LiteSkin, är ett tunt och lätt ”non-woven” material av fina polyesterfibrer på utsidan av seglet, som ger det ett mattsvart eller mörkgrått utseende. Lite Skin är en produkt som endast tillverkas av duktillverkaren Dimension-Polyant Sailcloth. Lite Skin är ca 50% lättare per kvadratmeter än vävd taft.

Taffeta är en lätt, fint vävd duk av polyester. Taften är något tyngre men mer slitstark än Lite Skin. Taften finns i färgerna vit, mellangrå och svart.

Mer om Titaniums lamineringsprocess

PET filmen har en avgörande betydelse i Titaniumseglets lamineringsprocess. Trots at filmen endast är någon tusendels millimeter tjock är den otroligt seg och stark. PET används i plastflaskor och ibland i sedlar. Försök att riva sönder en petflaska så märker du hur starkt materialet är. PET är okänsligt för solljus och värme (upp till 50°C) och krymper inte som många liknande material.

Insidan på PET filmen är belagd med ett klibbigt polymerlager som håller trådarna på plats tills att den slutliga lamineringen sker. Film-tråd-film laminatet placeras sedan i en variabel termisk 3D-form där segellaminatet UV och värmebehandlas under vacuum till 1 bars tryck. Polymererna smälter runt kolfibern och bildar ett nytt homogent enlagers material (seglet) som är väsentligt mycket starkare än de enskilda delarna.

Ja, man kan se skarvar på ett Titaniumsegel, men de är bara till för att formge de yttre filmlagren och har ingen betydelse för seglets styrka. Tvärtemot de flesta high-tech segel på marknaden, där seglet består av ihopsatta paneler, så har ett Titaniumsegel obrutna kraftbärande fibrer från hörn till hörn som eliminerar risken för rynkiga, överbelastade eller spruckna sömmar. Nya Titaniumsegel är släta och rynkfria och kommer att fortsätta att vara det.

Available details:

Available with:
Överlappande Genua
Ej överlappande
Vertikala Lattor
Horisontella Lattor
Telltales
Kontrastlinjer
Segelnummer
- Snörplina

Furling options:
Rullkapell