Historik

UK Syversen – historien om ett av världens äldsta segelmakerier

I början av 1880-talet kom en ung och nyutexaminerad segelmakarlärling från Moss i Norge till Sverige för att söka försörjning. Hans namn var Carl August Fritiof Syversen. Hans svenska bana började i Lysekil, sedan flyttade han till fraktskutornas metropol Bohus-Malmön. 1888 flyttade Carl August Fritiof och hans fru Amanda, bördig från Västergötland, till Smögen. Här skapades mer ordnade förhållanden och firman Syversens Segelmakeri inregistrerades 9:e november 1888. Verksamhetens huvudinriktning var tillverkning av segel för fraktfartyg och fiskebåtar. Runt förra sekelskiftet fanns många stora lustjakter i Bohusläns skärgård. Norska skeppsredare och förmögna svenskar seglade då både tolvor och större jakter. Syversens hade god kontakt med KNS och sydde åtskilliga segelställ till norska skeppsredare.

Carl August Fritiof avled 1915 och hans tre söner Georg, Torolf och Tryggve övertog rörelsen. Med motorernas intåg minskade efterfrågan på segel och det blev allt nödvändigare att komplettera med ytterligare verksamheter. Runt 1920 startade tillverkningen av fiskeredskap. Detta gav en mer jämn sysselsättning året runt och kom med tiden att bli ett utmärkt komplement till segeltillverkningen. Det ryktas också att Syversens redan på 1940-talet tillverkade flytvästar, fyllda med Java-kapock vilket var långt före sin tid.

1957 var det dags för en ny generationsväxling i och med att bröderna Bengt och Ingemar tog över företaget tillsammans med pappa Torolf. I takt med att svenskbyggda segelbåtar spreds i Europa nådde också de Smögentillverkade seglen ut i internationella kretsar. Under 1960- och 70-talet hade Syversens också ett antal stora kunder i Sydamerika. Redan 1971 tillverkade man ett segelställ på drygt 1000 m2 till den argentinska skonaren Atrevidas.  Också Gladan och Falken utrustade med segel från Smögen, de första segelställen som levererades 1947 var i bomull, medan nästa generation segel var gjorda i terylene.

1971 uppfördes det nya segelmakeriet och företaget stod väl rustade att möta 70-talets båtboom och de segel som marknaden efterfrågade. Ett par år senare uppfördes en ny trålverkstad och 1985 byggdes den nya livflottehallen. I början av 1986 övertog Bengt rörelsen och en uppdelning av företagets verksamhet skedde i och med bildandet av Syversen Trål AB. Under 1980-talet gjordes stora investeringar i ny teknik, maskiner och utrustning och till Syversens 100-årsjubileum 1988 hade datorerna tagit över och CAD-CAM och plotter var redan då en del av företagets vardag.

1989 gick Ulf Syversen och Lennart ”Dallas” Dahlström in som delägare tillsammans med Bengt. 1998 gick Bengt i pension och sonen Ulf och Dallas tog över rodret. Företaget har fortsatt med en kontinuerlig effektivisering av produktionen för att hela tiden hålla jämna steg med utvecklingen.

Stockholmsbaserade UK-Rebellsegel startade betydligt senare och har sitt ursprung från sjuttiotalet då Rebellsegel startades. 1982 slog Segelmakar´n och Rebellsegel ihop sina påsar under namnet Rebellsegel. Man tog snart upp jakten på alla upptänkliga medaljer och mästartecken och blev mer inriktade mot segel för kappsegling. 1992 utökade UK-Rebellsegel med ett loft i Västra Frölunda. Den främsta målsättningen och drivkraften har alltid varit att tillverka snabba segel för såväl kappsegling som familjesegling. För att följa med i den snabba utveckling som sker, blev Rebellsegel en del av UK-gruppen 1996 och bytte då namn till UK-Rebellsegel.

Nästa stora steg kom 2001, när Syversens Segelmakeri och UK-Rebellsegel gick samman och blev Sveriges största segelmakeri. Bolaget ägdes då av Ulf Syversen, Lennart ”Dallas” Dahlström, Anders Nordström och Mikael Olesen. Senare sålde Ulf sin del och därmed så blev också Ulf den sista i släkten Syversen i företaget. Lennart, Anders och Mikael är även idag ägare av bolaget. Kombinationen av lång och framgångsrik erfarenhet av kappseglingssegel och en grundmurad erfarenhet av cruising- och långfärdssegel har blivit en symbol för segel med enastående prestanda och livslängd. Sedan en lång tid tillbaka är UK Syversen också leverantör till ett antal kända svenska varv, t ex Arcona, Malö, Linjett, Najad och SwedeStar. Samarbetet med den internationella segelmakerigruppen UK Sailmakers borgar för att UK Syversen även fortsättningsvis kommer att ligga i framkant på utvecklingen och alltid kunna ta del av nya rön och erfarenheter och att ligga främst när det gäller kvalitetshöjande förändringar.

2010 slogs loften i Västra Frölunda och Smögen ihop och segelmakeriet flyttade produktionen till nya moderna lokaler i Mölndal. Siktet är fortsatt inställt på framtiden med fortlöpande satsning på kompetens, teknik och utveckling. Vi är stolta över den historia och tradition vi inom företaget har med oss och ser med tillförsikt mot de kommande åren.