Cruisingsegel Genua Titanium Dubbeltaft

En Dehler 41 med Titanium dubbeltaft på storsegel och fock. Taften kan vara grå eller vit, detta är ett exempel på den grå taften. Klicka för störe bild.

Titanium dubbeltaft ett attraktivt alternativ till tunga flerlagers Dacronsegel eller radiellt skurna segel. Titanium dubbeltaft-segel är tillverkade med obrutna fibrer mellan två lager bärarfilm vars utsida är täckt med ett tunt lager polyestertaft. Ett sandwichlaminat med fem lager är alltså resultatet.

UK+Sailmakers+Titanium.jpg

Titaniumsegel är konstruerade med ett nätverk av kolfibertrådar som löper obrutna mellan seglets tre hörn. Trådarna är sedan laminerade mellan två lager av 3D mylarfilm. Vid tillverkningen av Titanium läggs kolfibern på torrt, utan lim för att minimera vikt och förhindra att trådarna blir sköra. Mylarfilmen är invändigt täckt av en klibbig copolymer som håller trådarna på plats tills den slutgiltiga lamineringen är färdig.

De fem lagren (taft-Mylarfilm-lastbärande trådar- Mylarfilm-taft) placeras i ett specialbyggd behållare med variabel form där seglet hettas upp i undertryck och bildar då ett homogent segelmembran.

Att inte belägga trådarna med lim medför ett lättare segel (15-30%) med större flexibilitet och högre livslängd. Resultatet är gladare fördäckare och gladare ägare som slipper förnya sina missformade och trasiga segel så ofta

Ja det finns skarvar i ett Titaniumsegel men skarvarna finns där enbart för att skapa form i filmlagren. I de flesta högteknologiska segel ligger de lastbärande trådarna enbart i varje dukpanel men i ett Titaniumsegel medför de obrutna trådarna att man eliminerar last på sömmar, risk för förskjutning, veck eller i värsta fall brott i sömmar. Titaniumsegel är jämna och skrynkelfria.

Extra tålighet med taft.

Titanium Dubbeltaft i sig är väldigt starkt men blir mycket tåligare i och med de extra lagren tunn polyester laminerade på båda sidor av seglet. Taftlagren bidrar inte med någon styrka men skyddar effektivt Mylarfilmen från slitage vilket uppskattas mycket vid Short hand-segling. Taften finns i vitt, svart och grått.

En Arcona 410 med storsegel och genua i Titanium dubbeltaft. Klicka för förstoring.