A4 Heavy Runner - Racing spinnakers

  • AWA 105-155°

  • AWS 7-15 m/s

  • Halvbredd 100% av underliket

  • Medium till tung nylonduk

A4:an är till för öppna bogar i hård vind när det finns risk för att din A2:a(den mest använda spinnakern ombord) inte håller. A4:an har en typisk kraftfull design för läns men är ca 10% mindre och smalare än A2 spinnakern. Den är dessutom tillverkad i kraftigare nylonduk för att tåla extra tuffa tag.

En avgörande faktor för en snabb spinnaker är hur den är konstruerad. UK-Sailmakers metod kallas Matrix som är en fullradialkonstruktion med smala paneler orienterade så att trådriktningen i duken följer seglets belastningar på effektivast möjliga sätt. Matrix är det mest effektiva sättet att göra seglet lätt, starkt och formstabilt.

All sidor på panelerna är formade för att sammanfogade bilda ett jämnt och slätt segel. För att spinnakern skall bli tillräckligt effektiv får den inte tappa sin form under belastning. Detta märks tydligast vid branta slörar och halvvind. Spinnakrar gjorda i enklare nylonduk har svårare att behålla sin form. Resultatet är stängda rundade lik som minskar den framdrivande kraften i seglet och ökar krängningen. Enda sättet att undvika detta utan att öka materialets vikt är att använda högpresterande dukar för racing.

Spinnaker Painting Program

Använd det här programmet för att färgsätta din nya spinnaker. Klicka här för att komma till programmet.

WESTERLY, en Santa Cruz 70 med sin A4:a

WESTERLY, en Santa Cruz 70 med sin A4:a

J 109:an Whisky Jack med sin A4:a på en hård läns

J 109:an Whisky Jack med sin A4:a på en hård läns