A2 Light/Medium Runner - Racing spinnakers

  • AWA 105-155°

  • AWS 4-9 m/s

  • Halvbredd 100-105% av underliket

  • Rundare infallsvinkel

  • Roterar till lovart om förstaget när skotet lättas

A2:an är första valet till de flesta båtar. Båtar med bogspröt seglar aldrig plattläns eftersom spinnakern då hamnar i skugga av storseglet om de seglar lägre än 155 grader AWA. För en båt med asymmetrisk spinnaker på centrumlinjen räknas vinklar djupare än 90 grader och ner till 155 grader AWA som läns. En A2 (light/ medium runner) används i 4-9 m/s AWS. För att kunna segla så lågt som möjligt designar UK-Sailmakers dessa segel så stora som möjligt, med ett rundare kraftfullare förlik och ett högt skothorn för att få seglet att rotera till lovart om förstaget och på så sätt skapa så mycket ostörd projicerad yta som möjligt.

En avgörande faktor för en snabb spinnaker är hur den är konstruerad. UK-Sailmakers metod kallas Matrix som är en fullradialkonstruktion med smala paneler orienterade så att trådriktningen i duken följer seglets belastningar på effektivast möjliga sätt. Matrix är det mest effektiva sättet att göra seglet lätt, starkt och formstabilt.

All sidor på panelerna är formade för att sammanfogade bilda ett jämnt och slätt segel. För att spinnakern skall bli tillräckligt effektiv får den inte tappa sin form under belastning. Detta märks tydligast vid branta slörar och halvvind. Spinnakrar gjorda i enklare nylonduk har svårare att behålla sin form. Resultatet är stängda rundade lik som minskar den framdrivande kraften i seglet och ökar krängningen. Enda sättet att undvika detta utan att öka materialets vikt är att använda högpresterande dukar för racing.

Spinnaker Painting Program

Använd det här programmet för att färgsätta din nya spinnaker. Klicka här för att komma till programmet.

Lägg märke till den kraftfulla formen på A2:an till den här TP52:an. Se bilderna nedan. Klicka för att förstora.

Lägg märke till den kraftfulla formen på A2:an till den här TP52:an. Se bilderna nedan. Klicka för att förstora.